Mestské kultúrne stredisko Šamorín
Városi Művelődési Központ Somorja

www.mskssamorin.sk
vasárnap, július 14, 2024

Csali

TÁMOGASSA ADÓJA 2%-ÁVAL A CSALIT és Csallót! IGAZÁN JÓ HELYRE KERÜL 🙂 2024-ben a 2%-ot a Csali és Csalló viselettárának bővítésére és nyári táboroztatásra szeretnénk fordítani.

A NYILATKOZAT letölthető itt

A Csali 1978 szeptemberében alakult meg a Csemadok somorjai helyi szervezete mellett. Megalakulása óta résztvevője a legkülönfélébb versenyeknek, fesztiváloknak, ahonnan mindig komoly elismerést jelentő díjakkal tér haza.

Az együttes jelenleg öt korcsoporttal működik és munkájában összesen 160 gyermek vesz részt. Az óvodások a Piciri Csalit (vezetőjük Valacsay Franciska), az alsó tagozatos kisiskolások az Apró Csalit (vezetője Nagy Myrtil) és a Kis Csali Gyermek Néptáncegyüttest (vezetőik Dóczé Mónika és Madocsai Imre) látogatják. A felső tagozatosok a Nagy Csali tevékenységében vesznek részt (vezetőik Dóczé Mónika és Reicher Richárd). Az Ifjúsági csoportban 15-18 évesek vesznek részt, vezetőjük Nagy Myrtil és Madocsai Imre.

A Csali az ország legnépesebb és legsikeresebb gyermekegyüttese. A Eszterlánc – Szlovákiai Magyar Gyermek Néptáncegyüttesek Országos Fesztiváljának legutóbbi 5 évfolyamában többszörös arany minősítést nyert. 2017-ben megnyerte a „Pod Likavským hradom” elnevezésű szlovákiai országos versenyt, majd 2022-be Liptószentmiklóson egyedüliként kapott nívódíjat. A Csali szólistái rendszeres versenyzői és nyertesei a „Šaffova ostroha“ elnevezésű, valamint a szlovákiai magyar gyermek szólótáncversenynek.

És nem utolsó sorban: a Csali 2016-os Fölszállott a páva, televíziós tehetségkutató verseny néptánc kategóriájának győztese.

A Csali jelentősége nem csupán a hagyományok megőrzésében, a gyerekek és fiatalok értékítéletének fejlesztésében és a szlovákiai magyarok kultúrájának ápolásában merül ki. Nagyon fontos szerepet játszik a somorjai magyar közösség fejlesztésében és összetartó erejének növelésében is.

A Csoóri Sándor Alap 2023/24-as támogatásáról szóló beszámoló: CSSP-NEPTANC-HT-2023-0068

A Csoóri Sándor Alap 2022/23-as támogatásáról szóló beszámoló: CSSP-ZENEOKTAT-2022_0067 és CSSP-NEPTANC-HT-2022-0075

Az együttes fő támogatói:

Somorja város
Városi Művelődési Központ
Kisebbségi Kultúrák Támogatása Alap
Csoóri Sándor Alap
Bethlen Gábor Alap

Elérhetőség:

Nagy Myrtil: +421-903-752663, riaditel @ mskssamorin.sk